Reklam Alanı

Reklam Alanı

17 Şubat 2016 Çarşamba

SAP FI - Müşteri ve Satıcı Hesap Grupları Oluşturma

Merhabalar,

SAP üzerinde yapılan çoğu işlemde, müşteri ve satıcı bilgileri kullanılır. Bir erp sisteminin vazgeçilmezlerinden biridir müşteri ve satıcılar.

Her ERP projesinin başlangıcında ve sonrasında en çok kafa yorulan süreçlerden biride müşteri ve satıcı gruplarıdır. Yani ben müşterilerimi ve satıcılarımı hangi kategoriler bazında görmek isterim. Bu hesap grupları SAP sistemininde temelini oluşturur. Özellikle ana veri kontrolü amacıyla bu hesap gruplarının yararlarını bolca görebilirsiniz.

Konumuzu müşteri ve satıcı hesap grupları olarak ikiye ayırarak ele alacağız.

1.   MÜŞTERİ HESAP GRUPLARI

SAP sisteminde müşteri ana verisi, şirket kodu düzeyinde tanımlanır. Yani bir müşterinizi farklı şirketlerinizin müşterisi olarakta gösterebilirsiniz. Böylelikle bir müşteriye ait satış dağıtım bilgileride farklı şekilde kayıt edebilirsiniz.

Müşteri ana verisi 3 kısıma ayrılır.


GENEL VERİLER : Müşterinin adı, ticari ünvanı, iletişim bilgileri, vergi detayları vb gibi şirket verileri içermektedir.

ŞİRKET KODU VERİLERİ : Şirket kodu düzeyinde, şirket koduna özgü verileri içeriri. İlgili 120'li muhasebe hesabı, ödeme koşulları gibi kısımlar bu alanda girilir.

SATIŞ DAĞITIM VERİLERİ : Müşterilerin SD satış dağıtım ile ilgili verileridir. Müşteri hesap grupları için ayrı ayrı numara alanları tanımlanır. Numara alanları örtüşmemelidir.

SAP ERP sisteminde numaralandırma sistemi dahili ve harici numaralandırma olarak adlandırılır.
Dahili numara demek, sap sisteminde belirlediğiniz numara aralığına göre sistemin otomatik olarak ardışık numara üretmesi anlamına gelir. Harici numara aralığı ise, yine sap sistemine tanımladığınız numara aralığı içerisinde kullanıcı tarafından numara verilmesini belirtir. İlerleyen konumuzda bu işlemi daha detaylı anlatacağız.

ARİZİ MÜŞTERİ HESAP GRUBU; iş ilişkilerinin devamlı olmadığı müşteriler için özel bir müşteri ana verileri oluşturulur. Bu ana veriler bir defalık müşteri ilişkisi için kullanılır.
Bir defalık müşteriye özgü isim ve T.C kimlik numarası gibi veriler kayıt sırasında belgeye girilir.


MÜŞTERİ HESAP GRUBUNU OLUŞTURMA

Menü Kodu : OBD2
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Müşteri Hesaplamaları / Ana Veriler / Müşteri Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Müşteri İlişkin Hesap Gruplarının Tanımlanması



Yeni bir müşteri hesap grubu oluşturmak için Yeni Girişler butonuna tıklayabilirsiniz.




Genel Veriler;
Tanım : Bu kısma müşteri grup tanımı girilir.
Alan Durumu : Hesap grupları bazında müşteri ana verilerinin meydana getirilmesi, değiştirilmesi, görüntülenmesi esnasında ana verilerin üzerinde ki hangi alanların zorunlu, hangi alanların isteğe bağlı veya gizli olacağı bu gruba göre belirlenmektedir.

Genel Veriler Sekmesi ve ardından İletişim Sekmesine tıklanarak yetkilendirme yapılacak alanlara ulaşılabilir.


Gizle konunda işaretleme yapılır ise, kullanıcılar müşteri ana verisi oluştururken hiç bir şekilde bu alanları göremiyecektirler.

MÜŞTERİ NUMARA ALANLARININ OLUŞTURULMASI

Menü Kodu : XDN1
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Müşteri Hesapları / Ana Veriler / Müşteri Ana Verileri Oluşturma Hazırlıkları / Müşteri Hesapları İçin Numara Alanlarının Oluşturulması



MÜŞTERİ HESAPLARININ NUMARA ALANINA TAYİNİ
Müşteri numara aralıklarını tanımladıktan sonra, hangi müşteri hesap grubunun hangi numara aralığı ile çalışması gerektiğini tanımlamamız gerekmektedir.

 OBAR
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Müşteri Hesapları / Ana Veriler / Müşteri Ana Veri Oluşturma Hazırlıkları / Numara Alanlarının Müşteri Hesap Grupları Tayini

 
Açılan ekranda, Numara alanı alanına hangi numara aralığının çalıştırılması isteniyor ise o numara aralığı girilir.

SATICI HESAP GRUPLARI
Satıcı hesap grupları ile ilgili olarak ekran görüntüsü yerine açıklama yaparak anlatmak ve menü kodlarını paylaşmak istiyorum.

Müşteri tarafı nasıl SD ile ilgili ise, Satıcı yani tedarikçi tarafıda MM modülü ile ilgilidir.

Satıcı Hesap Grubu Oluşturmak için;
Menü Kodu : OBD3
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Satıcı Hesapları / Ana Veriler / Satıcı Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Satıcılara İlişkin Hesap Gruplarının Tanımlanması

Müşteri Hesap Grubu oluşturma ekranındaki tüm özellikler burada geçerlidir.



Satıcı Hesaplarına İlişkin Numara Alanı Oluşturulması
Menü Kodu : XKN3
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Satıcı Hesapları / Ana Veriler / Satıcı Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Satıcı Hesapları İçin Numara Alanlarının Oluşturulması

Müşteri Hesap Grubu Numara Alanı oluşturma ekranındaki tüm özellikler burada geçerlidir.


Satıcı Hesaplarının Numara Alanına Tayini
Menü Kodu : OBAS
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Satıcı Hesapları / Ana Veriler / Satıcı Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Numara Alanlarının Satıcılara İlişkin Hsp.Gruplama Tayini

Müşteri Hesap Grubu Numara Tayini oluşturma ekranındaki tüm özellikler burada geçerlidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder