Reklam Alanı

Reklam Alanı

17 Şubat 2016 Çarşamba

SAP FI- KDV ORANLARININ TANIMLANMASI / Hesaplanan ve İndirilecek Vergi Göstergelerinin Tanımlanması

Merhabalar,

Bugün SAP ve diğer ERP programlarının olmazsa olması vergi göstergeleri, herkesin anlayacağı dil ile KDV oranlarının SAP ortamında nasıl uyarlanabileceğinden bahsedeceğiz.

Herkesçe bilindiği gibi her firma alım ve satış yapar. Bu işlemleri içinde fatura kullanır. Malını alırken alım faturası, malını satarkende satış faturası kullanır. Bu malzemelerin türüne göre de kdv ödemesi yapar.

Bu konumuzu iki kısıma ayırarak, uyarlamaların nasıl yapılacağını anlatacağım.


1. HESAPLANAN VERGİ GÖSTERGELERİNİ TANIMLAMA

    
     SAP sisteminde KDV göstergelerini tanımlamak için kullanılacak olan transaction kodu bilgileri aşağıdaki gibidir.
Menü Kodu : FTXP
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe(yeni) / Mali Muhasebe İçin Genel Ayarlar(yeni) / Katma Değer Vergisi / Hesaplama / KDV Göstergesinin Tanımlanması


Menü girişinde Ülke Seçim ekranı gelecektir. Bu kısımda Türkiye'yi belirten TR ibaresi girilir.

Sonraki adımda SAP üzerinde kullanılacak olan vergi göstergesinin anahtar kodu yazılır.

Enter tuşu yardımı ile sonraki adıma geçilir ve vergi göstergesinin metin alanı ile vergi türü yani hesaplanan KDV mi, yoksa İndirilecek KDV mi olacağı belirlenir.


Sonraki adımda bu sefer ilgili vergi göstergesinin hangi yüzde tutarına göre hesaplama yapması gerektiğini belirten ekran açılacaktır. Bu ekranda tanımladığımız vergi göstergesi hesaplanan kdv türü olduğundan dolayı Hesaplanan KDV alanına 18 değerini yazacağız.


Tanımlanan yeni KDV göstergesinde sistem otomatik kayıt yapacağı bilanço hesabının belirtilmesi gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan Vergi Hesapları butonuna basılarak hangi hesaplara kayıt atılması gerektiğini belirtmeliyiz. 


not: girilen hesap bilgileri afakidir. Bu alanda mutlaka muhasebe şefi yada uzmanınızdan bilgi almalısınız.
Sonrasında işleminizi kayıt altına alabilirsiniz.

2. İNDİRİLECEK VERGİ GÖSTERGELERİNİ TANIMLAMA

İndirilecek Vergi - KDV göstergesinin uyarlamasının hesaplanan KDV uyarlamasından herhangi bir farkı bulunmamaktadır. İndirilecek Vergi göstergesinin tanımlanması için yapılması için aşağıda bilgisi verilen işlem kodu kullanılır.

Menü Kodu : FTXP
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe(yeni) / Mali Muhasebe İçin Genel Ayarlar(yeni) / Katma Değer Vergisi / Hesaplama / KDV Göstergesinin Tanımlanması

Sistem yine ülke bilgisini soracaktır. TR kodunu belirterek Türkiye için kullanılacak bir anahtar girileceğini belirtiriz.



Sonraki adımda indirilecek vergi göstergesi kodunu belirtiriz.



Vergi türü alanında yine hesaplanan mı yoksa indirilecek kdv göstergesini seçeceğimiz alandır. Tanımlamamız indirilecek kdv göstergesi olduğundan dolayı bu alanda v seçeneğini seçeriz.

Sonraki adımda yüzdesel birimi ilgili alana gireriz.


İlgili alana birimi yazdıktan sonra, Vergi Hesapları sekmesinden bu tutarın hangi bilanço hesabına gitmesi gerektiğini belirtiriz.



Sonrasında işlemi kayıt ederiz.

Böylelikle SAP sistemimizde vergi göstergeleri yani kdv oranlarını tanımlamış oluruz.

Umarım bu konumuzda sizler için yeterli derecede faydalı olmuştur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder