Reklam Alanı

Reklam Alanı

3 Temmuz 2017 Pazartesi

SAP User Exit, BADI ve BAPI

Merhabalar,

Bu yazımızda, tüm modüller tarafından kullanılabilen User Exit, BADI ve BAPI'ler üzerine temel bilgilere ulaşabileceksiniz.

SAP Sisteminde standart çalışan program yada raporların ihtiyaçları tam karşılayamadığı durumlarda, rapor yada programın yapısını bozmadan müdahale edebilmek için çeşitli imkanlarımız bulunmaktadır.

USER EXIT : Kullanıcı çıkışı denilen bu yapılara, standart uyarlamalar ile yapılamayan kontroller koyulur. User Exit için CMOD işlem kodu ile proje tanımlaması yapılır.

ENHANCEMENT : Bazı standart raporlarda kodlama yapılması gerekebiliyor. Sistem upgrade işlemlerinde ezilme riski olan ve kesinlikle önerilmeyen Repair yerine raporlarda enhancement imkanı sunduğu yerlerde kodlama yapılır.


BAPI : SAP sisteminde kayıt oluşturan bu yapılar, istenen paremetrelerde kayıt oluşturulması için kullanılır.

BADI : User Exit'lerin daha gelişmişi olan yapılardır. Badi'lerin içerisinde çeşitli kodlamalar yapılarak kontroller koyulur ve SE18 veya SE19 işlem kodundan badi'ler bulunur.

EVENT : Bir çeşit user exit olan bu event'lerde genellikle FI modülü kullanılmaktadır. Örnek fonksiyonlara BERE işlem kodundan bakılır.

   BERE işlem koduyla aşağıdaki ekranda kullanılabilecek fonksiyonlara bakılır.


Business Transaction olayı alanında F4 yapılarak mevcut fonksiyonlar listelenir. İşlem yapılmak istenen fonksiyon seçilerek F8 tuşuna basılarak işlem yürütülür.

Fonksiyon detayına ulaşmak için "Örnek İşlev Modülü" butonuna basılır.

Fonksiyon içerisine kod yazabilmek için öncelikle fonksiyonların Z'lenmesi gerekmektedir.
Z'lenen fonksiyonu sistemde kullanabilmek için BF24 işlem kodundan ürün ve FIBF işlem kodundan da fonksiyon tanımlanmalıdır.

İşlem Kodu : BF24
Menü Yolu : FIBF/Ayarlar/Mştr. İlişkin


 Araç çubuğunda bulunan "Yeni Girişler" butonuna basılarak veya mevcut bir üründen kopyalanarak yeni bir ürün  tanımlanır. Ürünün sağ kısmında bulunan alan etkinleştirmesi "e" bölümü seçilerek ürün aktifleştirilmelidir.


FONKSİYON AKTİFLEŞTİRME

Kullanılacak fonksiyonu aktifleştirmek için aşağıdaki işlem kodu veya menü yolu kullanılır.

İşlem Kodu : BF44
Menü Yolu : FIBF/Ayarlar/Proses Modülleri/Mştr.İlişkin






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder