Reklam Alanı

Reklam Alanı

20 Şubat 2018 Salı

SAP Sisteminde Kayıt Atılmış Bir Ana Hesabı, Açık Kalem Yönetimine Nasıl Çevirebilirim?

Merhabalar,

Bu yazımda, muhasebeciler için kabus olan ve nasıl çözüleceğini bilmedikleri bir konuyu çok faydalı olacağını düşündüğüm için paylaşmak istiyorum.

Muhasebe işleyişinde hesap planı oluşturulurken bazen açık kalem yöntemi ile çalışması gereken hesaplarda, bu alanının işaretlenmesi unutuluyor ve hesap üzerine çeşitli para birimlerinde kayıtlar atılıyor. Çeşitli para biriminde atılmasa bile, SAP sistemi paralel para birimi takibinden dolayı bakiyeler oluşturmaktadır.

Muhasebe çalışanı kayıtlar devam ederken, bu hesabın açık kalem yönetimi ile çalışmadığını gördüğü anda iş işten çoktan geçmiş oluyor.

Genelde yapılan işlem, yeni bir ana hesap oluşturmak ve açık kalem yönetiminde duran bakiyeyi buraya virmanlamaktır. Bu durum bir çözüm ancak bu şekilde yapılan çözümler genelde ana hesap planınızın yapısını bozuyor.

Peki bu durumu nasıl aşabiliriz.





Bir örnek durumum olmadığı için ekran görüntüleri paylaşamayacağım ancak bir muhasebe çalışanı ile SAP sistem sorumlusu yan yana gelerek aşağıdaki adımları uygular ise sorun tamamı ile çözülecektir.

1-      Hesap bakiyesi 3 para birimindede sıfırlanır.
2-      FS00 dan bakiyesi sıfırlanan ana hesaba blokaj koyulur.
3-      SE38 den ZRFSEPA02 programı çalıştırılır:
4-      FS00 dan blokaj konulan hesabın blokajı kaldırılır ve ana hesap açık kalem haline gelir.
6-      Sıfırlama  kayıtları ters kayıt alınır.

Sıfırlama kayıtlarının tersi alınması durumunda ana hesap eski bakiyesine, açık kalem yönetimi özelliği ile sahip olacaktır.

Umarım böyle bir durum ile karşılaşmazsınız ancak karşılaşacağınızdan eminim :)

Sağlıcakla kalın....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder